Kathrine Kressmann Taylor - Címzett ​ismeretlen



Fülszöveg:

Az itt olvasható történet először az amerikai Story magazinban jelent meg 1938-ban, majd hamarosan átvette a Reader’s Digest, hogy aztán következő évben a Simon & Schuster könyv alakban is kiadja. A fiktív levélváltás azonnal irodalmi szenzáció lett, és társadalmi vitát váltott ki. A náci Németországban betiltották, az Egyesült Államokban és egy sor európai országban a legnagyobb dicséret hangjain méltatták.

A Címzett ismeretlen egy levélváltás egy San Franciscóban élő zsidó műkereskedő és korábbi üzleti partnere között, aki visszatért Németországba. Nyomasztó történet, amely hatása alá vonja az olvasót, és nem engedi el.


"[…] a bűn bűn, bárki nevében követik is el."


Véleményem:


Tökéletesen megírt levélregény, amely tényleg kiérdemelten vált klasszikussá. A rövidsége ellenére, mélyre ható, ütős és letaglózó.
Címzett ismeretlen első kiadása 1938-ban jelent meg. A borítón egy Auschwitzban elgázosított művész festménye látható, amely engem még inkább mélyen érintett.
A történetben egy éven keresztül követjük két férfi levelezését. A két főszereplő Max és Martin barátok és üzlettársak, együtt üzemeltetnek egy galériát, Amerikában, San Franciscoban.
Majd Martin visszaköltözik Németországba, ahol radikális változásokat hoznak a politikában.
A levelek eleinte barátságos hangnemben íródnak, majd lassan beszivárognak a nézeteltéréseik, amik hatással lesznek a barátságukra. Martin kezd együttműködni a Németországban lévő rendszerrel, amit Max nagyon rosszul fogad, neki teljesen más politikai nézetei vannak. Ebben a kötetben két ember szemszögén keresztül ismerhetjük meg a történelem egy szeletét.
Nagy hatással volt rám ez a könyv, napokig a hatása alatt voltam. Örülök, hogy elolvashattam. Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt.

Könyvinfó:

Írta: Kathrine Kressmann Taylor
Eredeti cím: Address Unknown
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Magyar megjelenés: 2022.
Oldalszám: 96. oldal
Sorozat: -
Besorolás: levélregény


Értékelésem:






Share this:

,

Megjegyzések

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése