Matt Haig - A fiú, akit Karácsonynak hívnak



Fülszöveg:

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?

Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat.


„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke."

Francesca Simon


„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot."

Jeanette Winterson


„Ha azok közé tartozol, akik folyton kételkednek, és a fejüket rázzák, hogy ááá, ez nem igaz, akkor jobb, ha most nyomban leteszed ezt a könyvet, mert nem neked való. Ez a regény ugyanis tele van képtelen történetekkel.”


Véleményem:


Ez a könyv a Télapó történetét meséli el teljesen az elejétől kezdve.

Miért piros sapkát hord, bojttal a végén?

Miért szánon utazik?

Miért pont rénszarvasok húzzák a szánját?

Miért van jók és rosszak listája?

Miért nem öregszik a Télapó?

Hogyan tud egy éjszaka alatt annyi helyre eljutni?

Miért a kéményen keresztül közlekedik?

Ezekre a kérdésekre kapunk választ ebben a könyvben. A szerző nagyon alapos, remekül kitalálta és leírta ezeket a dolgokat.

Ez a mese határozottan nem az a cukormázas verzió, mint amire számítottam. Szívfájdító és keserédes történet ez, a szeretet erejéről, a reményről és a hitről.

A kalandok és a varázslatos világon túl, emberileg is nagyon szép történet. Elgondolkoztatóan taglalja a helyes és helytelen döntéseket, a jó és a rossz közötti különbségeket. Ez nem egy habos-babos rózsaszín mese. Itt jelen van a fájdalom, szomorúság és a veszteség is. Sajnos halnak szereplők és nem mindenki kapja meg, amit érdemel, mégis a könyvet átjárja a karácsony szellemisége, a tiszta önzetlen szeretet és a jóság.

Gördülékeny, jó a nyelvezete, ezért könnyen olvasható, gyorsan lehet haladni vele. Az illusztrációk nagyon tetszettek és hozzáadnak sokat az olvasási élményhez. A szereplők szépen ki vannak dolgozva, szintúgy a cselekmény és a helyszín is.

Egy dolog, ami nem tetszett benne, hogy hiába mese, nem egészen gyerekeknek való. 12 éves kor alatt semmiképp sem ajánlanám, hisz vannak benne erős dolgok, gondolok itt Nikolas anyukájára, apukájára és Sebőre. A rénszarvas kaki, pisi dolgok nekem nem voltak viccesek, inkább zavaróak voltak.

Ezek mellett szemet hunyva, mégis 5 csillagot adok rá, mert nagyon szerethető és aranyos mese. Hiába rengeteg szomorú dolog történik a könyvben, mégis mosolyogva csuktam be.


"Boldogságkalauz

Hogyan maradjuk vidámak nehéz időkben is?


1. Együnk minél több mézeskalácsot, csokoládét, lekvárt és tortát!

2. Mondjuk ki gyakran a „karácsony" szót!

3. Ajándékozzunk meg valakit játékkal, könyvvel, kedves szóval vagy egy nagy öleléssel!

4. Nevessünk akkor is, ha nincs min – illetve főleg akkor!

5. Idézzük fel a boldog múltat – vagy a boldog jövőt!

6. Járjunk pirosban!

7. Higgyünk!"


Összességében:


Nekem nagyon tetszett ez a könyv. Aranyos és szívmelengető, de mellette szomorú és fájdalmas történet egy kisfiúról, aki sosem adja fel a reményt és hisz a csodákban. Szívből ajánlom mindenkinek, aki egy kis varázslatra vágyik, így Karácsony közeledtével.


 „A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz" – mondta ki hangosan."


Könyvinfó:


Írta: Matt Haig
Eredeti cím: A Boy Called Christmas
Kiadó: Kolibri
Eredeti megjelenés: 2015.
Oldalszám: 276. oldal
Sorozat: A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1. része
Besorolás: ifjúsági, fantasy


Értékelésem:




Share this:

,

Megjegyzések

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése